
کتابخوانی مدیران
برای اینکه مدیر خوبی باشیم علاوه بر داشتن قابلیتها و پتانسیلهای درونی آموزشهایی نیز نیاز داریم. آموزشهایی در حوزه تخصصی رشتهای که در آن فعال هستیم و مواردی در حوزههای مختلف دیگر نظیر ارتباطات، علوم انسانی، تعاملات بینافردی و… هرکدام از این موارد بخشهایی از درون ما را ساخته و بهتدریج و در کنار هم ما را آماده مواجهه با مسائل و حلوفصل کردن آنها میکند. ناگفته پیداست که برای این امر انتهایی متصور نیست و هرچقدر هم که بدانیم بازهم کم است. علوم مختلف روزبهروز در حال تحول و پیشرفت هستند و لازم است برای موفق بودن بهروز باشیم. در این یادداشت تلاش کردهایم به معرفی کتاب هایی بپردازیم که در حوزه مدیریت کمک خوبی هستند.
این کتاب های مدیریتی در یک دستهبندی کلیتر و در دو قالب «کتابهایی برای آشنایی با مفهوم مدیریت یک سازمان» و «کتابهایی برای ارتقای روحیه رهبری» ارائه و معرفی میشوند. این تفکیک وقتی بسیار کارآمد خواهد بود که بهطور خاص در پی کسب اطلاعاتی در یکی از این حوزهها باشیم و یا در ابتدای راه بوده و اطلاع درستی از کلیت کتابها در دست نداشته باشیم. کتابهای دسته اول سعی در معرفی مفهوم مدیریت دارند آنها به وجوه مختلفی میپردازند که در پی وجود یک مدیریت قوی و کامل میتوانند رشد پیداکرده و باعث موفقیت مجموعه و یا سازمان شوند. کتابهای دسته دوم اما در پی شناخت و تبیین نقش یک مدیر در موفقیت مجموعه است.
کتاب ذهن توسعه یافته
کی از مباحثی که در سالهای اخیر در روانشناسی شناختی مطرح شده و حتی عدهای آن را در حد یک پارادایم تازه میدانند، «ذهن بدنمند» (Embodied Cognition) و «ذهن پیوسته با محیط» (Embedded Cognition) است. ذهن بدنمند به این مفهوم اشاره میکند که فعالیت ذهنی ما به مغز محدود نیست و تمام بدن (از جمله سیستم عصبی، سیستم تنفسی، گردش خون، حواس و …) را در بر میگیرد.
مفهوم پیوستگی با محیط هم این است که مرزهای ذهن به بدن انسان محدود نمیشود و بسیاری از آنچه در محیط ما هست، بخشی از ذهن ما محسوب میشود و بر فعالیتهای ذهنی ما تأثیر میگذارد.
کتاب مدیران و چالش های تصمیم گیری
مکس بیزرمن را به فعالیت در مرز مشترک مذاکره و تصمیم گیری میشناسند. او در کتاب مدیران و چالشهای تصمیم گیری، مباحثی مانند خطاهای شناختی، تصمیم گیری شهودی و تحلیلی و نیز تصمیمهای مربوط به سرمایهگذاری و مذاکره را بررسی کرده است. کتاب در مورد تصمیم گیری در میان کتاب های مدیریت کم نیست. اما ویژگی این کتاب، مستند بودن مطالب، اشارههای متعدد به تحقیقات معتبر، و نیز ارائهٔ مثالهای کاربردی است.
این کتاب برای مدیران که مدام با تصمیمهای مهم و تأثیرگذار مواجه هستند، منبعی ارزشمند و آموزنده محسوب میشود.
کتاب تفکر، سریع و کند
کتاب تفکر سریع و کند نوشته دنیل کانمن را میتوان یکی از چند کتاب کلاسیک درباره تصمیم گیری دانست. در حدی که بدون خواندن آن، نمیتوانید ادعا کنید کتابهای اصلی مربوط به تصمیم گیری را مطالعه کردهاید. کانمن در این کتاب میگوید میشود فعالیت مغز انسانی را حاصل ترکیب دو سیستم کاملاً متفاوت دانست. یک سیستم تند و یک سیستم کند.
مطالعه این کتاب شما را با موضوعاتی مانند خطاهای شناختی، حسابداری ذهنی و اقتصاد رفتاری آشنا میکند و با اطمینان میتوان گفت این کتاب کانمن بهترین کتاب برای مطالعه در زمینهٔ این مباحث است. و انصافاً باید این را موفقیتی بزرگ برای کانمن در نظر گرفت که در عین وفاداری به اصول علمی توانسته کتابی نسبتاً ساده و یکی از پرفروش ترین کتاب های روانشناسی سالهای اخیر را عرضه کند.
کتاب انسان چارچوب ساز
نویسندگان کتاب انسان چارچوبساز معتقدند مهمترین نقطهٔ قوت ذهن انسانها چارچوبسازی و مدلسازی است. به این معنا که مغز میتواند بسته به نیاز و اهداف خود، تصویری سادهشده از جهان بسازد و بر پایهٔ آن تصمیم بگیرد.
ما معمولاً سادهسازی را نقطهٔ ضعف در نظر میگیریم. یعنی فکر میکنیم حالت ایدهآل این بود که مغز میتوانست مجموعهٔ گستردهتری از عوامل و پارامترها را در تحلیلها و تصمیمهای خود لحاظ کند. اما نویسندگان در این کتاب توضیح میدهند که «توانایی حذف زوائد» یعنی «قدرت قضاوت دربارهٔ اهمیت نسبی موضوعات مختلف» و این توانمندی – اگر به درستی پرورش پیدا کند – میتواند مهمترین نقطهٔ قوت انسان در مقایسه با هوش مصنوعی باشد.




نتیجه گیری
در دوره های MBA تلاش میکنیم در معرفی کتاب های مدیریت کسب و کار به این مسئله توجه داشته باشیم که نویسندگان متعهد به نگرش علمی و کاربردی بوده و آثارشان در فضای اقتصادی و فرهنگ کسب و کار ایرانی قابل استفاده باشد.